Las Naves cultural centre, ValenciaLas Naves is a cultural centre created by the Valencian council to give the young artists of the area a space in which they can express themselves.  It was decided that because Valencia is a modern and cosmopolitan city the council should be supporting creativity amongst the youth, and so Las Naves was born.

Built within three former warehouses Las Naves comprises a whole range of rooms to satisfy the majority of creative passions.  The range of facilities in the centre includes a multimedia library stocked with CDs, DVDs, magazines and other publications all about contemporary art forms as well as information about events, top-of-the-range Mac computers and desks for those wishing to use a laptop.  There is a room complete with amplification equipment, a drum kit and a computer for recording music and a photography studio with Canon cameras and quality photographic equipment.  There is a studio complete with Apple and Adobe software and a quality printer.  As well as digital photography equipment there is a darkroom for developing photos taken on an analogue camera.

The centre has space for exhibitions of work, both by the young people and more well-established artists in the area.  Some of this work is offered for sale in the shop and there is also a cafeteria.  As well as these facilities the centre also hosts a range of events to promote the arts.  The overall aim of the centre is to give young people somewhere to create and then exhibit their art, somewhere that could educate them in the arts and help them to develop.

If this isn’t enough to inspire young people to get creative, there are more opportunities for them to get their creative juices flowing at the IVAM, (Institut Valenciana d’Art Moderna) who run a range of courses and workshops and always have a variety of exhibitions to enjoy. To keep with the theme of multimedia and modern approaches to art, the IVAM is also running a “virtual workshop” which can be found here. It is all about Andreu Alfaro and is designed to give users the chance to think about his work before then going away to create their own.